Par linsēklu eļļu       Nopirkt šeit

Linsēklu eļļaLini, kuru latīniskais nosaukums Linum usitatissimum nozīmē „dažādi noderīgais”, jau vairākus tūkstošus gadu ir kalpojuši cilvēkam dažādās pasaules daļās gan Eiropā, gan Āzijā, gan Amerikā, gan Āfrikā – linsēklas kā pārtikas produkts, bet izturīgā linu šķiedra apģērbu izgatavošanā. Par linsēklu un linsēklu eļļas labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu jau zināja grieķu ārsts un zinātnieks Hipokrāts (460. – 377. g. p. Kr. dz). Bet mūsdienu zinātne tikai nesen, sākoties trešajam gadu tūkstotim, spējusi atklāt tās linsēklas sastāvdaļas, kas labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka veselību.

Linsēklu un linsēklu eļļas sastāvs

Linsēklas vērtīgākās sastāvdaļas ir neaizvietojamās taukskābes, it īpaši alfa-linolēnskābe (augu izcelsmes OMEGA3), lignāni (tiem piemīt fitoestrogēnu un antioksidantu īpašības), šķiedrvielas, proteīni, gļotvielas, minerālvielas (kalcijs, dzelzs, magnijs, fosfors, kālijs, cinks) un vitamīni (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C).

Linsēklu eļļai ir unikāls sastāvs, tā satur līdz pat 80% neaizvietojamās taukskābes alfa-linolēnskābi (OMEGA 3) un linolskābi (OMEGA 6). Auksti spiestā linsēklu eļļā, kas iegūta ar saudzējošo aukstās spiešanas metodi, var nonākt arī citas linsēklu vērtīgās sastāvdaļas, kas minētas augstāk. Tieši augstajam Omega 3 taukskābes (tā šajā eļļā var būt līdz pat 60%) saturam linsēklu eļļā ir pievērsta vislielākā zinātnieku vērība, un šīs eļļas efektivitāte veselības stiprināšanā tiek piedēvēta tieši šai retajai taukskābei, kas mūsdienu uzturā atrodama pavisam niecīgā daudzumā vai pat nemaz.


100 g linsēklu eļļas uzturvērtība:
Ogļhidrāti 0 g
Olbaltumvielas 0 g
Tauki, tai skaitā: 100 g
   Piesātinātās taukskābes, tai skaitā: 7g
      Palmitīnskābe 5 g
      Stearīnskābe 2 g
   Nepiesātinātās taukskābes, tai skaitā: 93 g
      Oleīnskābe  (Omega 9) 17 g
      Linolskābe (Omega 6) 18 g
      Alfa-linolēnskābe (Omega 3) 58 g
Enerģētiskā vērtība: 900 ckal/3700 kJ

Linsēklu eļļa veselībai

Sirds un asinsvadu veselībai

Linsēklu eļļa rūpējas par sirds un asinsvadu veselību vairākos veidos:
• Linsēklu eļļā esošās nepiesātinātās taukskābes OMEGA 3 un OMEGA 6 mazina „sliktā holesterīna” un triglicerīdu (tauku veids, kas tiek asociēts ar paaugstinātu sirds un asinsvadu saslimšanas risku) daudzumu asinīs.
• Pētījumi liecina, ka linsēklu eļļā esošā OMEGA 3 taukskābe – alfa-linolēnskābe – ir efektīvs līdzeklis, kas ievērojami samazina to nevēlamo asins komponentu sintēzi, kas veicina asins sabiezēšanu.
• Linsēklu eļļā esošās nepiesātinātās taukskābes OMEGA 3 un OMEGA 6 veicina artēriju gludā muskuļa normālu darbību, tādejādi veicinot veselīgu asinsspiedienu.

Sievietes veselība un skaistums

Linsēklas var nodrošināt sievietes ar svarīgām uzturvielām, kas bieži vien iztrūkst mūsdienu diētā: neaizvietojamajām taukskābēm un dabiskajiem fitohormoniem - lignāniem. Neaizvietojamās taukskābes ir nepieciešamas hormonu sintēzei, kalcija absorbcijai, tās piedalās taukos šķīstošo vitamīnu, kas baro ādu, nervus un gļotādu, uzsūkšanā. Tādejādi šīs taukskābes ir labvēlīgas sievietes imūnsistēmai, sirds un asinsvadu, reproduktīvajai un centrālajai nervu sistēmām, turklāt tām ir labvēlīga ietekme uz sievietes ādu, matiem un nagiem.

Daudzas sievietes ir izslēgušas no diētas taukus, bet tas var negatīvi ietekmēt veselību. Organismam ir nepieciešami tauki, un, jo īpaši, veselīgās neaizvietojamās taukskābes. Prostaglandīni, kas spēcīgi ietekmē ādas veselību, ir iesaistīti dažādos organisma vielmaiņas procesos, un tie tiek sintezēti no neaizvietojamajām taukskābēm, kuras savukārt jāuzņem ar uzturu. Par neaizvietojamo taukskābju trūkumu uzturā bieži vien liecina hormonālie traucējumi, ādas neveselīgums - sausums, niezēšana, lobīšanās un jūtīgums. Turklāt arī nagi un mati, ja tie ir trausli, sausi un plāni, var liecināt, ka trūkst šo svarīgo uzturvielu.

Optimāla svara kontrole

Uztura speciālisti un ārsti neiesaka mānīt organismu ar zema tauku satura vai beztauku ēdieniem, tā vietā labāk ēst uzturu, kas satur veselīgos – nepiesātinātos taukus.

Ikdienas uztura bagātināšana ar Linsēklu eļļu var būt svarīga svara kontroles programmas daļa, jo:
• Samazina tieksmi pēc taukus saturoša ēdiena un saldumiem;
• Uzlabo vielmaiņu;
• Veicina sāta sajūtu;
• Regulē cukura līmeni asinīs;
• Paaugstina skābekļa izmantošanu organismā.

Sportistu un kultūristu diēta

Taukskābes, kuras bagātīgi satur linsēklu eļļa, ir neaizvietojamas ikdienas uzturā, jo tās ir nepieciešamas organismam kā gaiss, ūdens, minerālvielas un vitamīni. Tās darbojas organismā kā izejmateriāls visām pārējām taukskābēm un hormonu prekursoriem, kas nepieciešami spēcīgu un taukus nesaturošu muskuļu veidošanai, kā arī tās paildzina izturību, kas nepieciešama ilglaicīgo sporta veidu atlētiem.

Linsēklu eļļa sniedz pozitīvu efektu sportistu un kultūristu pašsajūtai un veselībai:
• Uzlabo sportisko sniegumu;
• Paaugstina izturība;
• Saīsina enerģijas atjaunošanās laiku pēc sporta pasākumiem un nogurdinošiem treniņiem;
• Ir drošs enerģijas avots, kas nepalielina organisma tauku daudzumu;
• Samazina muskuļu sāpes pēc pastiprinātiem treniņiem;
• Paaugstina skābekļa uzņemšanu un izmantošanu organismā;
• Rūpējas par sirds un asinsvadu veselību;
• Paaugstina organisma dabiskās aizsargspējas.

Šūnu uzbūves sastāvdaļa un enerģijas avots

Katra organisma šūna satur neaizvietojamās taukskābes. Tās ietilpst šūnu apvalka uzbūvē. Kad šūnas dalās, pirmais sadalās šūnas kodols, tam seko šūnas apvalka dalīšanās process. Šūnas dalīšanās brīdī tās apvalkam ir nepieciešams pietiekoši daudz materiāla, tajā skaitā neaizvietojamās taukskābes OMEGA 3 un OMEGA 6, lai tas varētu divkāršoties un izveidot jaunu šūnu. Normāla organisma augšana ir atkarīga no šūnu dalīšanās procesa, kuru savukārt ietekmē neaizvietojamo taukskābju un olbaltumvielu saturs un mijiedarbība šūnā.

Veģetāriešu uzturs

Veģetāra uztura labvēlīgā ietekme uz veselību ir sevi pierādījusi, tomēr veģetāriešu diētu ir iespējams vēl uzlabot. Pārsteidzošs ir zinātnieku atklātais fakts, ka veģetāriešiem un it īpaši vegāniem bieži vien ir novērojams zems OMEGA 3 taukskābju saturs asinīs. Iespējams, ka tas ir tāpēc, ka veģetāriešu uztura pamatā nav ar Omega 3 taukskābēm bagāti pārtikas produkti, tādi kā zivs, linsēklu eļļa vai kaņepju sēklu eļļa, bet gan eļļas un produkti, kuros dominē Omega 6 taukskābes, piemēram, saulespuķu sēklu eļļa, sezama sēklu eļļa, graudu izcelsmes produkti. Arī visēdāji ir pakļauti Omega 3 taukskābju deficītam, bet, lai cik tas paradoksāli neliktos, mazākā mērā nekā veģetārieši. Tas izskaidrojams ar to, ka gaļas produkti, ja tie ražoti no brīvā dabā ganītiem lopiem, kas ēduši zāli vai sienu, satur Omega 3 taukskābes.

Lietošanas ieteikumi

Linsēklu eļļu ieteicams lietot 2 tējkarotes dienā, kas nodrošina pieauguša cilvēka organismam nepieciešamo OMEGA 3 taukskābes daudzumu. Lietojot linsēklu eļļu, ieteicams papildus lietot kādu eļļu, kas bagāta ar Omega 6 taukskābēm (sezama, ķirbju sēklu, naktssveces eļļas), lai nodrošinātu veselīgu Omega 3 un Omega 6 taukskābju balansu, kam, pēc uztura speciālistu domām, jābūt attiecībā 1pret 3 (Omega 3 : Omega 6). Linsēklu eļļu var lietot gan atsevišķi, ikdienas uztura bagātināšanai, gan pievienojot ēdieniem. Linsēklu eļļu nedrīkst karsēt, jo Omega 3 taukskābes ir ļoti jūtīgas pret augstu temperatūru.

   
BIO ČIA sēklu eļļa BIO Avokado eļļa BIO Kokosriekstu eļļa BIO Mandeļu eļļa BIO Sezama sēklu eļļa BIO Eļļa cepšanai BIO Argāna eļļa BIO Ciedru riekstu eļļa BIO Melno ķimeņu eļļa BIO Naktssveces eļļa BIO Valriekstu eļļa BIO Linsēklu eļļa BIO Kaņepju eļļa Kviešu dīgstu eļļa Ķirbju sēklu eļļa Olīveļļa Makadāmija riekstu eļļu Mārdadža eļļa
© SIA „Oil Tree”, visas tiesības paturētas.